Her iki radyasyon tedavisi türü de etkilidir. 2017’de yapılan bir araştırmaya göre proton tedavisinin biraz daha etkili olabileceğini düşündürmektedir. Zamanla, araştırmacılar birinin diğerine göre uzun vadeli etkinliği hakkında daha fazla şey öğrenebilirler.
Proton ışınları tümör bölgesini geçmediği için sağlıklı dokulara radyasyon hasarı riskini azaltabilir. Meme kanseriniz varsa, bu kalbe ve akciğerlere zarar verme olasılığını azaltmak anlamına gelebilir. Bu, özellikle kalp hastalığı riskiniz yüksekse önemli olabilir. Proton radyasyon tedavisine karşı geleneksel daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Evet, proton tedavisi meme kanserinin dışında prostat kanseri, beyin kanseri, akciğer kanseri, karaciğer kanseri, yemek borusu kanseri, birçok pediatrik kanser gibi çeşitli diğer kanserleri tedavi etmek için kullanılır.
Proton tedavisi, gelişmiş bir harici ışın radyasyon tedavisi türüdür. Yüksek doz radyasyonu doğrudan kanser hücrelerine iletir. Geleneksel radyasyon tedavisinden daha kesindir, bu nedenle yakındaki dokulara ve organlara zarar verme olasılığı daha düşüktür. Meme kanserini tedavi ederken, proton tedavisi kalp veya akciğer hasarı riskini azaltabilir. Yan etkiler arasında cilt hassasiyeti, kızarıklık ve yorgunluk sayılabilir.