Göğüste kitle hemen her kadının eline gelebilir. Özellikle adet öncesi göğüste kitle ele gelmesi fazla endişelenmeye gerek olmayan bir durumdur. Adet görünce göğüste kitle kayboluyorsa bu basit bir kisttir ek bir tetkike gerek yoktur. Göğüste kitle menstruasyon ile geçmiyorsa mutlaka bir hekime baş vurmanız gerekir. Göğüste kitle her zaman meme kanseri belirtisi değildir. Daha çok memenin iyi tümörleri göğüste kitle şeklinde kendilerini gösterir. Nadir de olsa meme kanserinin ilk belirtisi göğüste kitle olabilir. Özellikle 40 yaş üzerinde ilk defa fark edilen göğüste kitle mutlaka incelenmelidir. Şüpheli durumlarda göğüste kitle fizik muayene, mamografi ve ultrason gibi muayenelerle araştırılır. Yapılan tetkikler şüpheli bulunursa göğüste kitle için biyopsi yapılır ve kesin teşhis konmaya çalışılır.
Göğüste ağrılı kitle genellikle adet önce dönemde hissedilir. Göğüste ağrılı kitle genellikle basit bir kisttir. Özellikle adet öncesi göğüste ağrılı kitle saptanırsa adet sonrasını beklemek gerekir. Genellikle göğüste ağrılı kitle adet görünce küçülür ve ağrısı azalır. Adet sonrası göğüste ağrılı kitle belirtilerinde bir değişiklik olmaz ise bir hekime baş vurmanız gerekir. Göğüste ağrılı kitle ileri yaşlarda, menopoz döneminde saptanırsa mutlaka bir hekime muayene olmanız önerilir. Göğüste ağrılı kitle beraberinde deride kızarıklık, ısı artışı var ise bulgular bir enfeksiyon başlangıcı olabilir. Özellikle sigara kullanan kadınlarda göğüste ağrılı kitle deride kızarıklık ile birlikte ise öncelikle enfeksiyon düşünülmeli ve acilen hekime baş vurulmalıdır. Genel olarak göğüste ağrılı kitle bir kanser belirtisi değildir. Fakat nadir de olsa göğüste ağrılı kitle meme kanserinin ilk belirti de olabilir.
Göğüste şişlik meme en sık görülen yakınmadır. Genellikle göğüste şişlik menstruasyon öncesi fark edilir. Adet görünce göğüste şişlik küçülürse bu büyük oranda memede kistik yapıda bir oluşumdur. Özellikle ele gelen göğüste şişlik erken yaşlarda saptanmış ise çok fazla endişelenecek bir durum yoktur. Bir süre takip edilebilir; bir değişiklik olursa ise hekime baş vurulmalıdır. Daha çok ileri yaşlarda ele gelen göğüste şişlik risk oluşturur. Menopoz sonrası dönemde saptanan göğüste şişlik mutlaka bir hekim tarafından incelenmelidir. Görüntüleme yöntemleri ile incelenen göğüste şişlik şüpheli bulunursa, biyopsi yapılması önerilir. Şüpheli bulunan göğüste şişlik biyopsi sonucu iyi gelse bile bu kesin sonuç olmayabilir. Bazı durumlarda memede şişlik için biyopsi yapıldığında kanser saptanmasa bile cerrahi olarak çıkartılması önerilebilir. Saptanan göğüste şişlik cerrahi olarak çıkartılarak incelendiğinde kesin sonuç elde edilir. Burada önemli olan memede şişlik için hangi durumlarda biyopsi veya cerrahi girişim gerektiğine karar vermektir. Bunun için bu konuda tecrübeli bir ekip gereklidir.
Göğüste kist özellikle fertil çağda her kadında vardır. Meme bir süt bezi olduğu için göğüste kist olması olağan bir durumdur. Göğüste kist büyük oranda basit kist denilen yapıdadır. Bunlar hiçbir risk oluşturmaz. Bazen saptanan göğüste kist büyüyebilir ve ağrıya neden olabilir. Böyle durumlarda saptanan göğüste kist içine enjektör ile girilerek içindeki sıvı boşaltılabilir. Enjektör ile boşaltılan göğüste kist tekrar edebilir. Bazı durumlarda saptanan göğüste kist farklı yapılarda olabilir. İçindeki sıvı çok yoğun olan göğüste kist, içi hücre dolu bir kitleyi taklit edebilir. Böyle durumlarda saptanan göğüste kist yakın takip edilmelidir. Nadiren göğüste kist meme kanserinin ilk belirtisi olabilir. Şüpheli olan göğüsteki kist için iğne biyopsisi her zaman uygun olmayabilir, cerrahi olarak çıkartılması gerekebili