Mamografi, düşük enerji x-ışınları kullanılarak yapılan meme dokusunu görüntüleme yöntemidir. Meme kanserinin erken tanısında tarama amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Erken tanı, tedaviden elde edilen başarıyı etkilediği için, 40 yaş ve üzeri kadınların her yıl mamografi ve meme ultrasonu yaptırması önerilmektedir.
Tomosentez Mamografi, meme görüntülenmesinde kullanılan gelişmiş teknoloji olarak kabul edilmektedir. Bugüne kadar çift boyutlu (2D) mamografilerde görüntülerin üst üste gelmesi, istenilen detayda görüntü elde edilememesine neden olabilmekteydi. Bu da kitlelerin değerlendirilmesini güçleştirebilmekteydi. Bugün, Tomosentez Mammografi teknolojisiyle meme dokusunu üç boyutlu (3D) olarak görüntülemek mümkün olabilmektedir. Bu sayede doku örtüşmesi engellenerek tümörlerin gözden kaçma olasılığını belirgin oranda azalmaktadır.
Tomosentez Mamografi Çekimi Nasıl Yapılır ve Analiz Edilir?
Tomosentez Mamografide, X-ışını tüpü belli bir açı arkında hareket ederken, düşük dozda X-ışını kullanarak kesit görüntüler elde edilir. Oluşan ham (projeksiyon ) görüntüler, 0,5 mm,1 mm gibi ince kesit aralıklarında seri bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Bu ince kesitler sayesinde meme tümörleri daha yüksek doğrulukta ve daha erken safhada tespit edilebilmektedir.
Meme dokusunun 3 boyutlu, kesitsel olarak taranmasını sağlar. Menopoza girmemiş ya da 40 yaş altındaki kadınlarda meme dokusunun yoğunluğu ve fibrokistik yapıların belirgin olması, mamografi değerlendirilmesinde zorluk yaratabilmekte. Kanser görüntüleri, sağlıklı meme dokusunun arasında saklanabilmektedir. Tomosentez Mamografi ile bu sorunun önüne geçilmekte ve özellikle genç yaştaki kadınlarda kitlelerin erken dönemde saptanması mümkün olabilmekte. Üst üste gelen meme dokusunun oluşturabildiği yalancı pozitif görüntüleri elimine edildiği için özel pozisyonlarda alınan tekrar filmlerinin sayısını azaltmaktadır. Böylece gereksiz radyasyon alınmasının önüne geçilmekte olup doğru tanı koyma oranını yükselterek biyopsi ve ameliyat oranını da azaltmaktadır.